Fotostep

Na de kennismaking met de instructeurs gaat u per step gedurende 1,5 á 2 uur op pad in de omgeving van De Vughtse Heide en de IJzeren Man, waarbij BEWEGING, NATUUR en HISTORIE centraal staan.

Foto Step Tocht
Gedurende de route, bent u uitgerust met een flexibele step, waarmee u zich soepel kan voortbewegen. De steproute wordt kenbaar gemaakt aan de hand van een foto tocht. Verschillende foto's van objecten uit de omgeving wijzen u de weg door de prachtige omgeving van de Vughtse Heide en de IJzeren Man. De steproute is ongeveer 10 kilometer lang.

Bezienswaardigheden
Tijdens uw tocht, per step, komt u onder andere langs een aantal indrukwekkende bezienswaardigheden, waar u mogelijk een kijkje kunt nemen:

Nationaal Monument Kamp Vught
Het concentratiekamp Vught neemt een speciale plaats in in de Nederlandse geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het was één van de grote en belangrijke concentratiekampen in het nazi-terreursysteem. Op een deel van het oorspronkelijke kampterrein bevindt zich nu Nationaal Monument Kamp Vught.

Fusilladeplaats
De fusilladeplaats was de schietbaan van het kamp. Vanuit verschillende gevangenissen werden verzetsmensen naar Vught gebracht en hier vermoord. In 1947 werd op de fusilladeplaats een gedenkteken onthuld met de namen van de 329 mannen die hier zijn doodgeschoten.

Lunetten
In 1844 gaf Koning Willem II de opdracht om op de Vughtse Heide een legerplaats en een in boogvorm lopende stelling van acht “lunetten” te bouwen. Een lunet is een halvemaanvormige versterking, omringd door een gracht. Zo werd een verdedigingslinie voor 's-Hertogenbosch gevormd. Lunet II werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter gebruikt als fusilladeplaats.

Gevangenis Nieuw Vosseveld: EBI
Naar aanleiding van de toename van het aantal ontsnappingen met geweld, kreeg de gevangenis Nieuw Vosseveld in 1993 de opdracht om een oud hoofdgebouw te verbouwen tot Tijdelijk Extra Beveiligde Inrichting. In 1997 was dit gebouw klaar en konden de 25 cellen in gebruik genomen worden. In de EBI verblijven gedetineerden die extreem vluchtgevaarlijk zijn en die bij ontvluchting een onaanvaardbaar risico vormen voor de maatschappij.

Prijs vanaf € 17,50 p.p. inclusief BTW. Deze prijs is inclusief instructeur(s), materialen, entree recreatiepark, transport en organisatiekosten.